Výživa kojence

04.04.2011 20:57

 

Milá maminko,

v prvních 4 měsících života kojence podáváme jen mléčné dávky /kojení nebo umělé kojenecké mléko/ dle chuti dítěte,není nutné se držet tabulek.Předčasné zavádění příkrmu není vhodné,zvyšuje zátěž nezralých ledvin a možnost vzniku potravinové alergie.

Od  5. měsíce se začínají  přidávat do výživy kojence nemléčné příkrmy.Je to  proto, že v tuto dobu má kojenec už vyčerpané zásoby železa z těhotenství.Proto je velmi důležité denně podávat maso.

 

Masozeleninový příkrm

Do 150ml nezávadné vody se vloží brambor,mrkev,asi 50g masa, vše se vaří dohromady.

Po uvaření se vše rozmixuje.Jídlo má mít hustotu kaše. Po uvaření se přidá do kaše l lžička kvalitního jednodruhového rostlinného oleje. Maso používáme krůtí, kuřecí, králičí, jehněčí.

Odmítá- li dítě masozeleninový příkrm, může se  přidat do hotového příkrmu mateřské případně kojenecké mléko.

Do roku se nesolí, nedává žádné koření, zásmažka ani cukr.

Příkrmy se připravují jen v malém množství, nikdy ne do zásoby.

Podáváme denně  v poledne, zpočátku se dítě dopije mlékem.

 

Ovocný příkrm

Asi po týdnu zvykání, se začne do jídelníčku přidávat i ovocný příkrm-nastrouhané

jablíčko, namačkaný banán… Zkoušíme jen jeden druh ovoce denně, pokud by se objevila alergická reakce, je lépe poznat, na co dítě zareagovalo.

Samozřejmě mimo těchto příkrmů je nezbytnou součástí mléčná strava-kojení nebo umělé mléko. Strava kojence je rozdělena asi do 6 denních dávek.

Ve večerních hodinách již můžeme nabídnou dítěti i rýžovou kaši. Lepek zařazujeme do stravy dítěte až po 8. měsíci, možno i po 1. roce.

Velmi důležité je pro dětské střevo i podávání jogurtu. Je vhodný po 8. měsíci věku.

Dáváme jen bílý jogurt bez příměsí, bez konzervanci i bez barviv. Podáváme v dopoledních nebo odpoledních hodinách jako svačinku. Tvaroh /pribináčky, lakrumáčky.../ nabízíme dítěti až po 1 roce.